אדם שלא התפלל ערבית בליל שבת ושמע ברכת מעין שבע

שאלה:

לשיטת הרב עובדיה זצ"ל
1. האם מי שהגיע לתפילת ערבית באיחור ושמע ברכת מעין 7, יצא ידי חובת תפילת ערבית? האם יהיה מותר לו להתפלל ערבית?
2. למה לכהנים אסור לעלות לדוכן בתענית ציבור במנחה גדולה?

תשובה:

שלום וברכה

ברכת מעין שבע לדעת השו"ע היא כמו חזרת הש"ץ ממש, ובדיעבד מי ששמע ברכה זו יכול לצאת בה ידי חובה, ולכל הפחות אם יאמר עם הש"ץ מילה במילה, אבל במשנה ברורה הביא דעת החולקים וכתב שאין לסמוך על כך הלכה למעשה אלא יתפלל בעצמו. כמו כן על פי קבלת האר"י אין לצאת ידי חובה בברכה זו. בטעם לכך שקשה לסמוך על שמיעת הברכה בלא שאומר עם הש"ץ יחד נאמרו שני טעמים: א. הש"ץ אינו מכוין להוציאו ידי חובה. ב. בחזרת הש"ץ היתה התקנה מתחילה להוציא ידי חובה משא"כ כאן שהיא נתקנה בגלל פחד המזיקים.

על ברכת כהנים במנחה גדולה ראה כאן.

מקורות:

שו"ע רסח יג ומשנה ברורה וביאור הלכה שם, אישי ישראל פרק לו הערה קד.