מנחה בשבת: מה עדיף: שמונה עשרה לפני השקיעה או קריאת התורה ושמו"ע לאחר השקיעה?

שאלה:

שלום וברכה,
אם נשאר עשר דקות לשקיעת החמה ביום שבת ורק אז התאסף מניין לתפילהת המנחה של שבת המדובר במניין של עדות המזרח. אם יתפללו כסדר לא יספיקו להגיע לקריאת התורה לפני השקיעה. איך להתנהג?
2. אם כבר היה שקיעת החמה האם עדיין אפשר להוציא ספר תורה?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

האם אפשר להתפלל מנחה מעט לאחר השקיעה זה נידון בפוסקים כידוע. ראה משנה ברורה סי' רלג ס"ק יד. וכידוע החזון איש סבר שלא להתפלל לאחר השקיעה. ולכן ראיתי באורחות רבינו (ח"א עמוד רמו) שאם אין לו אפשרות לקרוא בתורה או לאכול סעודה שלישית לפני השקיעה, עדיף לאכול סעודה שלישית לפני השקיעה ולא קריאת התורה. ולכן, לדעה זו ודאי שעדיף להתפלל מנחה מיד ואז לראות אם יש מספיק זמן לקריאת התורה ואם לא, גם עדיף שיתפללו שמונה עשרה, וכך נראה גם מדברי המשנה ברורה שם, שכתב שעדיף להתפלל ביחידות לפני השקיעה (כלומר, גם ללא קריאת התורה כמובן). אולם לאלה הנוהגים להתפלל מנחה גם מעט לאחר השקיעה, ודאי עדיף להתפלל כרגיל קודם קריאת התורה ואח"כ שמונה עשרה.