טעה בתפילת שבת והתחיל אתה חונן

שאלה:

שלום הרב אם התחלתי את המילים "אתה חונן" בלבד בתפילה בשבת האם אני חייב להמשיך את הברכה עם שם ומלכות ומה אם רק אמרתי את המילה "אתה" וניזכרתי מייד תודה

תשובה:

שלום וברכה

1. כאשר אמר אתה חונן, בכל תפילות השבת למעט מוסף, ממשיך עד סיום הברכה בשם ומלכות ואחר כך ממשיך בתפילת השבת.

2. אמר אתה חו ולא סיים המילה, יש ספק אם דינו כמי שאמר חונן או לא, ולכן יהרהר את הברכה בליבו ואחר כך ימשיך בשל שבת.

3. אמר אתה בלבד, בתפילת שחרית [שאינה מתחילה באתה אלא בישמח משה, אם היה בכוונתו לומר של שבת ורק נכשל בלשונו, ימשיך שלש שבת, אבל אם היה בכוונתו לומר אתה חונן, ישלים הברכה. ובערבית ומנחה ימשיך של שבת כי בעצם לא אמר מילה שגויה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רסח סעי' ב-ג ומשנה ברורה שם. ולענין תשובה 2 ע"ע שו"ת אז נדברו ח"א סי' עט, וס' מנחת שבת מנחה חדשה עו יז.