שימוש במכשיר תמי 4 בפסח

שאלה:

בתשובה כאן כתבתם שמותר להשתמש עם תמי 4 בפסח (אחרי שמנקים את המכשיר היטב)
וכאן כתבתם שאסור להשתמש במים חמים בפסח. והוא מטעם "ניצוק".
וכאן ראית שהרב אברהם יוסף כתב שלהחמיר בזה משום "ניצוק" זו היא "המצאה".
מחיפוש פשוט בגוגל מגיעים לכל התשובות האלה ונשארים קצת מבולבלים, והדבר נוגע לאלפי משפחות.
אם אפשר בבקשה לבאר מה הוא הדין. (וכן אם אפשר לציין מה שורת הדין ומה חומרא)
ישר כח!

תשובה:

שלום רב

אין סתירה בין הדברים: מי שיודע שפעם עירה מהתמי 4 על חמץ כמו אבקת מרק, לא ישתמש בו בפסח, ומי שמערה רק על קפה וסוכר, יכול להכשיר כנ"ל. לא מצאתי בדברי הרב אברהם יוסף שניצוק חיבור זו המצאה, ושמחתי, שהרי הבאתי מקורות לחומרא זו הידועה ומקובלת בפסח… את טעמו למה אינו חושש כאן לניצוק, לא פירט, כך שלא אוכל להתייחס.. יש שטוענים שחוששים לניצוק בפסח רק כאשר ניצוק על החמץ בפסח עצמו ולא לפני פסח, יש בכך סברא, אך אינני יודע מקור לחילוק זה.

חג שמח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    א. מה שכתבתם שאין סתירה בין הדברים – והתשובה הראשונה שציינתי מדברת על אדם שלא עירה מעולם על חמץ – לא זכיתי להבין, והריני מצטט את הלשון של תשובתכם הראשונה: "וכן רק יש בזה חשש של “אדים” מסיר עם חמץ שהניחו בו מים חמים". הרי מפורש שהתרתם גם לאדם שעירה על חמץ.
    ב. במה שכתבתם שאינכם יודעים מקור לחלק ניצוק לפני פסח לניצוק בפסח – לכאורה הדברים מבוארים במקור שהבאתם (מנחת יצחק ה-פא), שכתב שם שהחומרא הזו היא דווקא בדבר שאיסורו במשהו. לפי מה שאני מבין, "איסורו במשהו" – משמעותו בענייני ביטול בלבד, ורוצה לומר שהדבר הזה אינו בטל (ולא שהכוונה שהדבר בעינו אסור במשוה – שהרי כל דבר בעינו אסור במשהו). ומה שחמץ אסור במשהו – זהו דווקא בפסח, אבל לפני פסח לא אמרו כן, והרי הוא בטל כשאר איסורים.
    ג. לפי מה שכתבתם, שניצוק לפני פסח אוסר – רציתי להבין איך מותר להשתמש במים חמים מהברז. הרי לפני פסח עירו מהברז על חמץ (בדרך כלל) ממים שהתבשלו בכלי ראשון (בויילר), והרי הברז בלע טעם חמץ. ועכשיו בפסח כאשר משתמש בברז במים חמים – מה בין זה לבין תמי 4. או שבאמת גם זה אסור?

  2. א. חשש אדים זה עדיין לא עירוי, זה קירבה לסיר שאולי יצאו ממנו אדם שהיד סולדת בהם…
    ב. נכון, אבל אחרי שהיה ניצוק לפני פסח אולי בפסח שאיסורו במשהו זה נעשה בעיה.
    ג. השבתי בתשובה נפרדת.