צרוף שומרוני או קראי למניין

שלום,
האם ניתן לצרף שומרוני או קראי למניין?

תשובה:

שלום רב,

לא. ודאי שאינם מצטרפים למנין. הם כופרים. ראה משנה ברורה סי' נה ס"ק מז: "וכת הנקרא קראים אינם מצטרפין לעשרה שאינם מודים בתורה שבע"פ. וכל מי שהוא כופר בתורה שבע"פ אין מצטרף לכל דבר שבקדושה".

לגבי השומרונים, כתב הרדב"ז (סי' תתפג) שהם צאצאי הכותים שיש מחלוקת בגמרא האם הם גרי אריות וממילא אינם יהודים או גרי אמת ובכל זאת גזרו שלא להתחתן איתם. חוקרים היסטוריים טוענים שהם משרו משך השנים על טהרת הגזע שלהם ונמנעו מלהתחתן עם העמים שסביבם. אולם ודאי שהלכה למעשה אנו מתייחסים אליהם כגויים, עד שיעברו גיור כדבעי. ראה עוד בתורה שבעל פה כט שם יש מאמר אודות מעמדם של השומרונים.