נפילת חשמל בשבת

שלום הרב!
אם נפל החשמל בשבת כתוצאה ממזג האוויר.
באילו מקרים יהיה מותר להרים את מתג החשמל וכיצד. (מהו הכלל ההלכתי שאפשר ללכת איתו?)

תשובה:

שלום רב

על ידי יהודי אין כל היתר להרים את המתג בשבת, למעט מקרה של פיקוח נפש [אדם מחובר לחמצן וכיוצא בזה]. על ידי גוי, מותר גם לצורך חולה שאין בו סכנה, כמו תינוק קטן בימי החורף הקרים שיש חשש שיחלה אם לא יהיה תנור דולק, או שהוא מפחד מאוד מהחושך, אבל שלא לצורך חולה אסור אפילו שהגוי עושה מעצמו, כיון שיש איסור ליהנות ממעשה שבת של גוי שנעשה לצורך יהודי [זאת מלבד האיסור של אמירה לגוי כאשר הדבר נעשה על פי בקשת היהודי]. על אמירה לגוי לצורך מצוה של רבים ראה כאן, וראה עוד הרבה תשובות בנושא זה במאגר השו"ת שלנו בערך אמירה לגוי.