מה נחשב עץ לענין ברכה?

שלום לרבנים. רציתי לדעת למה נפסק לברך על תות אדמה הרי בברכות דף מא משמע שעץ זה שמתחדש אחר לקיחת הפרי עם כן צריך לברך עץ ולא אדמה הלכה כבבלי ולא ירושלמי

תשובה:

שלום רב

יש הרבה מאוד כללים בהגדרה של עץ, ולא די בכך שאינו מתחדש. למשל, ברמ"א בסי' רג כתב שאם הוא מוציא ענפים ישר מהשורש ללא גזע אינו נחשב עץ. אם אינו גבוה שלושה טפחים נחלקו בכך הדעות, ראה משנה ברורה שם ס"ק ג, ובכלל זה האוכמניות והפטל ודומיהם. בתות שדה יש מחלוקת אחרת, שכן הגזע והענפים נושרים, ורק השורשים נשארים, אלא שהם גלויים מעל פני האדמה, ולכן נהגו לברך עליהם אדמה, כך הוא בחיי אדם שהביא המשנה ברורה שם.