תפילה בציבור או תפילה בכוונה יתירה?

האם אפשר להגיע למניין ולהתפלל מילה במילה בהתבוננות, אף על פי שאני לא יתפלל בציבור, או שעדיף לכוון כוונה רק בברכה ראשונה ולהתפלל עם הציבור? שאלה שניה: מה עדיף, תפילה בציבור שאני יודע שללא הכנה לפני התפילה לא תהיה לי כוונה כי אני ימהר להספיק את החזן, או התבוננות ואז תפילה על הסדר בכוונה אף אם אני לא יתפלל עם הציבור? שאלה אחרונה מה עדיף תפילה עם הכנה ארוכה שסביר להניח שאני יכוון יותר ביחיד או תפילה בציבור ללא הכנה שבה אני לא יכוון מחמת עייפות וכדומה? תודה רבה וסליחה על האריכות

תשובה:

שלום רב

א. ברגע שאתה מתחיל שמונה עשרה עם הציבור, גם אם תאריך שעה בתפילה זה נחשב תפילה בציבור, ואף שתפסיד קדושה וכו', אין למהר בשביל כך, ראה ביאור הלכה בתחילת סי' קט.

ב. בשו"ע בסי' נב נתן סדר דילוגים למי שמאחר, ונראה שם שעדיפה תפילה בציבור מאמירת כל פסוקי דזמרא, וכל שכן שהיא עדיפה על התבוננות לפני התפילה, שכן מי הוא שיודע שיוכל להצליח בתפילתו לבד ללא זכות הציבור… ראה משנה ברורה שם ס"ק ג. ואף שלענין עצם הדילוג יש חסידים ואנשי מעשה שנהגו שלא לדלג ראה בהרחבה בפסקי תשובות שם, לענין ההתבוננות נראה לי שודאי עדיפה תפילה בציבור.

ג. כנ"ל. תתאמץ בתפילה בציבור לכוין ככל שתוכל. וכמובן הכי טוב לעשות מאמץ ולהקדים לבית הכנסת…

שיתקבלו תפילותינו!