כריעה בברכו / כריעה בברוך ה' המבורך

בס"ד

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

שאלה לגבי דיני "ברכו" שקודם קריאת שמע, עיין בש"ע סימן נ"ז ובנושא כליו, הרי כבר עיינתי בכמה ספרים הלילה (אולי יותר משנים עשרה ספרים מן הפוסקים) גבי מנהגינו האשכנזים לכרוע בברכו אודות דבר שיש נוהגים כאן בחו"ל בכמה בתי כנסיות שלא ראיתי בשום ספר ועל זה אני באתי לשאול ומה הדבר? הדבר הוא שיש מקומות שהקהליה ואפילו מן המורים שכורעים כאשר השליח ציבור אומר "ברכו את ה' המבורך" ושוב כורעים עוד פעם כשהם עצמם עונים לו " ברוך ה' המבורך לעולם ועד" -כורעים או מרכינים הראש באמירת תיבה " ברוך" וזוקפים באמירת " ה'".

והרי הדבר נפע"ד כמו שכורעים לשני רשויות חו"ש שהרי ה' אחד, ולמקורות לדעת הפוסקים הסוברים שיש לכרוע או להרכין הראש זה כאשר הקהל עונים אבל לא ראיתי בשום מקום שיש לעשות כן כשאומר השליח ציבור וגם כשהם אומרים, אע"פ שאם כוונתם לטובה לכבוד ה' מ"מ נראה שדבר כמודה לב' רשויות חס ושלום וכיון שאין שום מקום בפוסקים שאומר שיש לכרוע פעמים הדבר הוא מנהג טעות ונראה שיש להספיקו , מ"מ קטן אני ומבקש לשמוע חוות דעת שליכם על זה.

אשמח מאוד לשמוע מכם ותודה שבת שלום וברכה והצלחה!

תשובה:

שלום רב

אינני מכיר מנהג כזה. ואגב, גם לגבי הכריעה בשעה שעונים לחזן נחלקו הדעות, ראה מה שכתבנו בזה כאן בהרחבה.