רבי שמעון בר יוחאי – תורתו אומנותו

שלום כבוד הרב שאלה
שמעתי שאומרים שרבי שמעון בר יוחאי היה פטור מלהתפלל,איך ולמה הוא היה פטור מלהתפלל?
ועוד שאלה כבוד הרב האם יש איסור לשאול לגבי רבנים שהיו בתקופת הגמרא כי הבנתי שבתקופת הגמרא האנשים היו ברמה ענקית ובאמת היה להם ממדים ענקיים
לדוגמא רבי יהודה הנשיא לפי מה שאני זוכר אומרים שהוא לא נגע או הסתכל באיברו מעולם,האם יש תוכן שמסביר איך הוא עשה זאת,והאם זה כולל את הגילאים שהוא היה תינוק?
וגם בשינה,האם יש דיבור לגבי זה מה שרבי היה עושה כשישן כי גם בלילה בן אדם יכול להגיע ל"בעיה" כזו או אחרת.

תשובה:

שלום רב

רבי שמעון בר יוחאי היה פטור מתפילה משום שהיה תורתו אומנותו. כדי להמחיש מה הכוונה תורתו אומנותו נציין, שרבינו יונה כותב שכדי שיהיה תורתו אומנותו צריך שיהיה לו בית כנסת בבית, כי אם הוא הולך לבית הכנסת לתפילה, אף שגם בדרך הוא מהרהר בלימוד תורה, עדיין יש כאן כמה דקות ביום שהוא לא לומד בעיון מספיק וזה כבר לא תורתו אומנותו לענין זה… כלומר 24 שעות לימוד עיוני בלי שום הפסק [מלבד שינה קלה שחוטפת אותו מאליה].

התיאור שנתת כאן על רבי יהודה הנשיא רק מקטין את אשיותו המזהירה, אין לנו כל השגה בשגב קדושתם, גם בשינה הם לא היו נראים כמונו, האר"י הק' שהיה מאוחר מרבי יהודה הנשיא 1500 שנה ופחות ממנו במעלתו, אמר שאת רוב השגותיו השיג בשנת הלילה, כלומר בשנת הלילה הם למדו תורה עם מלאכים לא חלמו עלכל השטויות של העולם הזה כמונו…

שבת שלום!