מחיית עמלק

שלום רב.
רציתי להבין איך התורה מצווה להרוג כל אחד מעמלק גם תינוק שלא טעם חטא. והאם היהודים, בעקבות ציווי אחשורוש, הרגו רק את מי שתכנן באופן ברור להרוג, או שמא את כל 'שונאיהם' גם אלה ש'היו' רוצים להרוג, שעליהם לא נאמר הבא להורגך וכו'. בברכה.

תשובה:

שלום וברכה,

הנושא של הכרתת זרע עמלק הוא משום שעמלק הוא שורש הרע בעולם, בנצי"ב כתב שעיקר בריאתו של עמלק הוא כדי שנמחה אותו, וזה חלק מתפקידנו בגילוי כבוד שמים, אנחנו איננו יודעים את הטוב והישר, האדם מצומצם מאוד בידיעותיו במחשבותיו והוא גם מלא אינטרסים וכו', אבל בורא עולם יודע מה טוב וישר ונכון, ואם הוא מצווה על כך, אז צריך לדעת שזה הניתוח הנכון החיוני לקיום העולם ולתיקונו, ואולי גם לתיקונם של בני עמלק עצמם.

עם ישראל בשושן ניתן להם רק לעמוד על נפשם וללחום בקמים עליהם, הרי הכתב של אחשורוש להשמיד את היהודים לא חזר ובוטל, אלא שניתנה להם הרשות להתנגד ולהלחם…