הכנת תה וקפה בשבת

האם יש הבדל בין ספרדים ואשכנזים בהכנת תה/קפה בשבת

תשובה:

שלום רב.

אין הבדל בין אשכנזים לספרדים, אלא בין פוסקים מסוימים שבמקרה חלקם אשכנזים וחלקם ספרדים…, וננסה לבאר:

עלי תה אינם מבושלים. אף על פי כן, הגאון רבי עובדיה יוסף מתיר לבשלם בכלי שלישי ולא בשני וכמבואר בס’ ילקוט יוסף סי’ שיח סעי’ מא, משום שסבר שבכלי שלישי אין לחשוש אפילו לקלי הבישול המתבשלים בכלי שלישי, כמו כן צידד להקל בדיעבד בכלי שני כיון שיש מקום לדון שאינם קלי הבישול. אולם, מנהג הרבה פוסקים להחמיר ולאסור זאת אף בכלי שלישי, כיון “שעינינו הרואות שעלי התה מתבשלים בכלי שלישי כמו בכלי ראשון”, כך כתב בס’ ערוך השולחן סי’ שיח וכמוהו החמירו כל גדולי אשכנז.

לכן, הדרך הראויה ביותר להכנת התה בשבת [וכפי שהובא גם בילקוט יוסף שם כדרך הראויה ביותר] להכין תמצית תה בערב שבת על ידי בישולי עלי התה בכמות מרוכזת מאוד במים רותחים [5 שקיות תה בכוס מים רותחים וכיוצא בזה] להוציא משם את השקיקים ובשבת לערב מעט מאותה תמצית במים שבכוס [כאשר קודם נותנים מים מהמיחם לכוס ורק אחר כך מוסיפים לשם את אותה תמצית.

לענין קפה, יש להבחין בין קפה נמס שהוא מבושל ומותר לערבו בכלי שני [לא בראשון כיון שלדעת הרבה פוסקים דינו כדבר לח שישי בו בישול אחר בישול], לבין קפה טורקי וכיוצא בזה שאף לגביו אמורה המחלוקת הנ”ל לגבי כלי שלישי.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ההגדרה בפתיח של התשובה ממש מדוייקת
    לצערינו זאת טעות נפוצה ומרבה מחלוקת שבהרבה הלכות ומחלוקות תולים את זה באשכנזים וספרדים. כאשר אין שום קשר בדבר.