האם בעת צרה אדם מחוייב להתפלל שוב?

מהי המחלוקת בין הרמב"ן לרמב"ם לגבי התפילה
האם אדם שהתפלל שחרית ואחר כך נכנס לעת צרה צריך להתפלל שוב?

תשובה:

שלום רב,

מחלוקת הרמב"ם והרמב"ן על תפילה היא כך: לדעת הרמב"ם תפילה היא מדאורייתא, אולם מדאורייתא אפשר להתפלל פעם אחת ביום ובאיזה נוסח שהוא חפץ. אלא שחכמים תיקנו שלש תפילות ביום ובנוסח שתיקנו ולכן היום כמובן שאנו חייבים להתפלל לפי הנוסח שתיקנו. ולדעת הרמב"ן, מדאורייתא אדם חייב להתפלל בעת צרה, ומדרבנן תיקנו להתפלל שלש תפילות ביום. לכן כותב המשנה ברורה שבעצם נשים שחייבות במצוות עשה שהזמן גרמן, לדעת הרמב"ם הם יוצאים בכך שהתפללו תפילה אחת ביום אינן חייבות בשמונה עשרה. אולם לדעת הרמב"ן שהכל מדרבנן, והם קבעו שגם נשים חייבות, א"כ הם חייבות כתיקון חז"ל – תפילת שמונה עשרה. (ראה בהרחבה במשנה ברורה סי' קו סק"ד).

אשר לשאלתך האם אדם חייב בנוסף להתפלל בעת צרה, אכן כן. בעת צרה לדעת הרמב"ן זו חובה מדאורייתא להתפלל. וכתב שם המשנה ברורה שרוב הפוסקים סוברים כדעת הרמב"ן.

שמעתי פעם בשם הרב פינקוס זצ"ל שאמר באחד משיחותיו. שאנו רגילים לומר, שלדעת הרמב"ן התפילה מדאורייתא היא נדירה – רק בעת צרה. ולא היא, בעת צרה הכוונה היא כל פעם שאנו זקוקים לבורא עולם, ומי לא זקוק לבורא עולם בכל יום?!