לתרומות לחץ כאן

מרק בשרי רותח בצלחת חלבית

מרק בשרי חם נמזג לצלחת חלבית זכוכית. מה הדין?
תודה

תשובה:

שלום רב

אם אכן מדובר בזכוכית ממש [לא חרסינה], אזי למנהג בני ספרד די ברחיצה טובה בלבד ולמנהג בני אשכנז יש לערוך הגעלת כלים. אם מדובר בחרסינה דינה ככלי חרס שאין לו הגעלה, ואם אין בכך הפסד מרובה יש להשליך את הצלחת לאשפה.

מקורות:

א. דעת השו”ע או”ח סי’ תנא סעי’ כו שכלי זכוכית אינם בולעים ואינם טעונים הגעלה וכך נהגו בני ספרד נוהגים על פי פסקיו, כמבואר בשו”ת ישכיל עבדי ח”ה יו”ד סי’ יג, ושו”ת יביע אומר ח”ד יו”ד סי’ ה, וראה שם שמקילים בזה אף לגבי פסח [אולם יש מבני ספרד שנהגו להחמיר בפסח למלאותם במים שלושה ימים ולהחליף את המים כל 24 שעות]. אולם, הרמ”א שם כתב שדינם ככלי חרס שלא מועילה להם הגעלה. מנהג בני אשכנז להחמיר כמו הרמ”א בפסח, אולם לענין שאר איסורים מקילים שמועילה לכלים אלו הגעלה, כמבואר בשדי חמד אסיפת דינם מערכת ה, שו”ת ציץ אליעזר ח”ח סי’ כ, וע”ע במשנה ברורה סי’ תנא שם.

ב. לגבי כלי שני אם הוא מבליע ומפליט או לא נחלקו הדעות כמובא בשו"ע יו"ד סי' קה, ולכן בכלי זכוכית מועילה לו הגעלה ודאי יש להחמיר וכן כאשר לא מדובר בהפסד של ממש, אבל אם יש בכך הפסד יש להקל שדי בהדחה, ראה שו"ע ורמ"א שם, ובט"ז ס"ק ד על פי המהרש"ל שאין להקל בזה אלא בהפסד מרובה, וכ"כ בחוות דעת שם חידושים ס"ק ה, וביד יהודה פי' הקצר ס"ק כג, ומנחת יעקב כלל לג ס"ק כג.

במה דברים אמורים במרק, אבל בדבר גוש ודאי יש להחמיר יותר ואין להשאיר את הצלחת הזו בבית.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל