ברכה אחרונה על אכילה באיסור

בס״ד אין עוד מלבדו יתברך! :-)

אם אני בספק אם ברכתי ברכה ראשונה אני יכולה לברך ברכה אחרונה?
תודה מראש יישר כח

תשובה:

שלום רב

אין קשר בין הדברים, גם מי שלא בירך ברכה ראשונה חייב בברכה אחרונה.

מקורות:

הדין של "אין זה מברך אלא מנאץ" נאמר באכילת דבר איסור, לא בכל אופן בו היתה עברה כל שהיא באכילה. ראה מטה אפרים סי' תרב סעי' כד, דעת תורה סי' רעא סעי' ה, אגרות משה ח"ד סי' סט, אבני נזר או"ח סי' לז, לקח טוב סי' יא מנחת שלמה סי' יח אות ח. כל אחד מאותם פוסקים דן במקרה אחר, כגון אכילה לפני קידוש, אכילה בתענית או ללא נטילת ידים, אבל יסוד הדברים הוא אחד.