לישה בשבת – טחינה עם חצילים

שלום-האם מותר להוסיף טחינה מוכנה לסלט אבוקדו חציל וכדומה בשבת?האם יש הבדל בין הוספה לקערה המרכזית לבין הוספה לצלחת אישית שאז זה לכאורה דרך אכילה? בברכה חנוך

תשובה:

שלום רב

יש שכתבו שאין לערב שתי עיסות ממינים שונים זו בזו  משום איסור לישה, כגון ריבה בתוך גבינה וכדומה, אלא כן יעשה הדבר בשינוי [ראה להלן] ויש שהתירו.

השינוי יעשה על ידי שילוש שתי וערב, כלומר לא לערבב את העיסות כפי הרגילות, אלא בצורה של X ראה שבת קנו א.

מקורות:

דעת הגרש"ז אויערבך לאסור, הובא בשמירת שבת כהלכתה מהדו' ישנה פ"ח סעי' א, יג, יד, טז, אולם באגרות משה ח"ד סי' עד לש ס"ק ח נראה שמתיר.