האם נכון הדבר שגבאי הצקה יכולים לקחת 49%

שלום וברכה
אנחנו נותנים צדקה מדי חודש
ושמענו שבעל מקבל הצדקה
יכול לקבל 49% מסכום הצדקה
האם זה נכון לפי ההלכה

תשובה:

שלום רב,

אני לא יודע למי אתם נותנים צדקה. אבל אם הצדקה שלכם הגיע באופן כזה, ודאי אתם נחשבים כנותני צדקה על כל מאת האחוזים, אבל ברור שהיינו מעדיפים שהכסף שלנו יגיע באחוזים גדולים יותר ישירות לנצרכים לכך.

אסור לגובה צדקה לקחת סתם כך 49% מהצדקה אותה הוא גובה. אנשים נותנים את זה לצדקה ואין להם כל כוונה לפרנס אותו בסכומים כאלה. ודאי הוא זכאי וראוי שכך יעשה אם יקח לעצמו משכורת – שכר פעולתו, שהוא עובד לגביית הצדקה, השכר הזה חייב להיות ריאלי לעבודה שהוא מבצע, לדוגמא, ברור שלא ניתן לקחת 1000 ש"ח לשעת עבודה. אולם אם הצדקה אותה הוא גובה אינה מגיעה לגובה שכר פעולתו. דעת הגרמ"מ שפרן שליט"א שהוא יכול לגבות עד 49% אחוז מהצדקה. כלומר, לעולם הוא גובה את הסכום הנמוך מבין השנים: או 49% או שכר נורמלי של עבודתו.