ברכת על פת שעשויה כעין אצבעות

שלום לרבנים הגאונים שליט"א
אשה הכינה בצק ללחם עם מים בלבד. אבל מכינה אותו בצורה של אצבעות לקינוח סעודה או לאכול בדרך בצורה ארעית (אצבעות הלחם הם רכות קצת ולא קשות ונכססות שאז ברכתם מזונות). האם ברכתו משתנה למזונות ועל המחיה?
והאם יש הבדל עם אני אופה עיסה פחותה מכזית או כזית לגבי ברכה ראשונה?
בברכה

תשובה:

שלום רב

לכאורה הדבר תלוי במחלוקתם של המגן אברהם והט"ז שהובאה במשנה ברורה בסו"ס קסח, לגבי בצק הממולא בבשר או גבינה, שלדעת הט"ז הוא נחשב פת הבאה בכיסנין כיון שלמעשה ממולא זה לא לחם, ואילו המגן אברהם נקט שבכל דבר הולכים אחר תכליתו, ואם מחמת עצם מראהו צורתו וכו' הוא נאכל לשובע ברכתו המוציא ואם לקינוח או בדרך ארעי ברכתו מזונות. ובביאור הלכה שם חידד עוד יותר, שאותו מאפה עצמו, לעיתים כאשר הוא קטן הוא מזונות, כי "פיציות" קטנות נאכלות לקינוח, וכשהוא גדול "מנה פיצה" הוא יכול להיות המוציא, אם אכן באופן זה הוא נאכל לשובע, ונראה שהכריע כדעת המגן אברהם.

ולכאורה גם כאן, אם אכן המאפה זה לא מיועד לשובע אלא ממש לקינוח, לפי המגן אברהם תהיה ברכתו מזונות ולט"ז המוציא, כיון שלדעת הט"ז הכל תלוי בצורה ולא מחלקים מדעתנו לפי מה שנראה כתכליתו של המאכל.

למעשה אני מפקפק מה להכריע כי גם התכלית לא ברורה לי כאן מאה אחוז…

שבת שלום.