מנחה גדולה ומנחה קטנה

בסד
שלום. חודש מבורך
מהי מנחה גדולה ,מנחה קטנה ופלג מנחה ? מתי הזמן הטוב ביותר להתפלל מנחה ביום השבת קודש ?
מה אומר כל זמן ?
שבת מבורכת !

תשובה:

שלום רב

מנחה גדולה זה חצי שעה לאחר חצות היום.

מנחה קטנה – שעתיים וחצי [זמניות, כלומר לפי חלוקת שעות היום ל12 חלקים שוים, כך שאורכה של כל שעה משתנה בתקופות השנה] לפני הלילה.

פלג המנחה הוא באמצע זמן מנחה קטנה – שעה ורבע [זמניות] לפני הלילה.

זמן תפילת מנחה לכתחילה לדעת הרמב"ם הוא בזמן מנחה קטנה ואילך עד לשקיעה וכך נקט השו"ע בסי' רלג סעי' א, אולם מנהג העולם שלא להקפיד על כך ומתפללים החל מזמן מנחה גדולה ועד לשקיעה מתי שרוצים.

פלג המנחה ידוע במחלוקתם של חכמים ורבי יהודה בברכות, כאשר לדעת רבי יהודה זמן מנחה מסתיים באותה שעה ומאז ניתן להתפלל ערבית, ואילו לחכמים עד השקיעה הוא זמן מנחה. וערבית רק לאחר צאת הכוכבים. ונאמר בגמרא שניתן לנהוג ככל אחת מהדעות רק לא באופן הסותר מיניה וביה, כלומר לא להתפלל גם מנחה אחרי פלג וגם ערבית לפני השקיעה.