האם שלש תפילות זה מהתורה או מדרבנן?

איך במקרא חישבו את הזמנים בשביל להתפלל שחרית מנחה וערבית ? האם להתפלל 3 פעמים ביום מצווה מהתורה שבכתב או בעל פה?

תשובה:

שלום רב,

תפילה עצמה זו מחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן האם היא מדאורייתא או מדרבנן. לדעת הרמב"ם התפילה פעם אחת ביום היא דאורייתא, ולדעת הרמב"ן תפילה זו מצווה דרבנן, למעט תפילה בעת צרה. אולם גם לדעת הרמב"ם, אין חובה מדאורייתא להתפלל את הנוסח שתיקנו חכמים ודי בבקשה אחת כדי לצאת ידי חובה זו מן התורה. אולם חכמים אמרו שיש להתפלל שלש תפילות ביום שחרית מנחה וערבית. כלומר, היום זו חובה גמורה להתפלל את אותן שלש תפילות.

אגב, רעיון נחמד שמעתי מפי הגאון רבי שמשון פינקוס זצ"ל שאמר, שרגילים לחשוב שדברי הרמב"ם הם חומרא לעומת דברי הרמב"ן שמיקל, אבל האמת היא להיפך! מה שאמר הרמב"ן שתפילה בעת צרה היא מהתורה, אין הכוונה לצרה איומה של סכנת חיים בדוקא… אלא כל קושי בחיים כל בעיה שיש, אדם צריך לדעת שיש לו כתובת אחת לפנות אליה, בורא עולם. וזוהי מצוה מהתורה! לבקש מהקדוש ברוך ובעזרת ה' נזכה לכל הישועות.