עד כמה חייבים לטרוח להתפלל לפני העמוד

מי שיש לו חיוב להתפלל לפני העמוד עד כמה חייב לטרוח כדי לעלות לשליח ציבור ואם גם על חשבון תלמוד תורה

תשובה:

שלום רב,

ודאי שעדיף תלמוד תורה עשרת מונים על התרוצצות למצוא עמוד להתפלל לפניו. ראה מה שכתב הגרש"ז אוירבך (הליכות שלמה, תפילה, פי"ח אות כד): "אם אינו יכול לעבור לפני התיבה בשנת האבלות במקום תפלתו הקבוע אינו צדיך לשנות מקומו ולחזר אחדי מקום שכל לעבוד שם לפני התיבה במשך השנה אלא יתפלל במנינו הקבוע ויעבור לפני התיבה לכשיזדמן לו. אולם ביום היא"צ שלהם אם אינו יכול לעכור לפני התיבה במקום תפלתו הקבוע ישתדל להתפלל במקום אחר ששם יוכל לעבור לפני התיבה". ובהגהות שם הוסיפו שכך הורה למי שנוהג להתפלל במתינות ואינו רוצה להתפלל מהר יותר לפני העמוד. או תלמידים שרוצים להתפלל בישיבה וכד'. כך שודאי שאין הצדקה להתרוצצות למצוא מנין נוסף ולבטל מתלמוד תורה. אין ספק שההורים מעדיפים תלמוד תורה מהתרוצצות נוספת.

נוסיף, ראה בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ד סיי' סא) מה שכתב איך לחלק את התפילה בין האחים במקום שיש כמה אחים, כלומר, אין גם חובה כלל לחלק את הציבור לשנים. ובהחלט ברוב עם עדיף, והאבלים יחלקו את העמוד בניהם באופן שכתב שם.

בהצלחה