ישיבה בסוכה לנשים

שלום לרבנים,
א. איך מותר לנשים להכנס ולאכול בסוכה כל שבעת ימי הסוכה, הרי הסוכה אסורה בהנאה כל שבעת הימים, ונשים לא מצוות בסוכה.
ב. אם רב הוא תנא ופליג ורבי יוחנן לא תנא ופליג אז למה רב ורבי יוחנן הלכה כרבי יוחנן?

תודה רבה .

תשובה:

שלום רב

הואיל ונשים יכולות לקיים מצות עשה שהזמן גרמא [יש מחלוקת לגבי הברכה אבל את עצם המצוה ודאי יכולות לקיים וכדעת רבי יוסי שאמר "נשים סומכות רשות"], ממילא מותר להן להכנס לסוכה. שאלה דומה לשאלתך שאל בשו"ת עונג יום טוב לגבי כניסה לסוכה בזמן ירידת גשמים שאין בה מצוה אך יש בה הנאה שהרי הסכך ודאי מפחית מעוצמת הגשם, ולדעתו אכן הדבר אסור. כמו כן, יש סוברים שאשה שיש לה בעל יושבת בסוכה מחמת מצותו של הבעל שהרי הוא מצווה לשבת בסוכה "כעין תדורו", ומשום כך יש שאף התירו לו לישון בביתו כשאשתו לא ישנה עמו בסוכה [הלכה כדעת הגר"א שמחמיר, אך יש דעה כזו].

ב. יש לעיתים כללים נוספים כמו הלכה כבתראי, או כשמואל בדיני וכו'. רב אמנם רשאי היה לחלוק עלתנאים אך הוא היה בקו התפר המאפשר לאמוראים לחלוק על דבריו.