ברכה על ירקות מגידולי מים

שלום וברכה
אשמח לקבל מקור על ברכתם של ירקות מגידולי מים.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

נבטים שגדלים רק במים מברכים עליהם 'שהכל', וזרעים שיש במינם גם כאלו הגדלים באדמה, מברכים עליהם 'בורא פרי האדמה'.

מקורות:

ראה שבט הלוי ח"א סי' רה, תשובות והנהגות ח"ב סי' קמט, וכן נראה ברש"ש פסחים לו ע"ב. והטעם בזה, משום שהברכה היא מחמת חשיבות הפרי או הירק, וכאשר אותו ירק גדול כך גם באדמה, הוא בעל חשיבות זהה גם כשהוא גדל במים, בשונה מירקות שכל גידולם אינו אלא במים. אמנם ביחוה דעת ח"ו סי' יב נראה שנקט שהברכה היא שהכל בכל מקרה, עיי"ש.