איך נותנים מעשר כספים? צריך לתת סכום מדוייק?

שלום כבוד הרב…
כתוב שצריך לתת כספי מעשרות בצורה מאוד מדויקת,
אם אני נותן צדקה או מתנות שהם לא כסף, צריך להתנות שהם לא כספי מעשר?? פשוט גם ראיתי בשם המנחת צבי שכתב שיעשה לו פנקס ולא הבנתי מה הפשט של העניין

תשובה:

שלום רב

כאשר אתה מפריש את מעשרותיך במדוייק, כל צדקה אחרת שהניתנת ללא כוונה למעשרות אינה נכללת. אם תרצה לכלול את כל הצדקה שאתה נותן אתה צריך להתנות מראש שכל צדקה הניתנת תכלל בחשבון.

הפנקס נצרך כדי שאדם ידע לחשב במדוייק את הכנסותיו וידע כמה להפריש.

בהצלחה רבה

מקורות:

לעצם הענין, לכתחילה אכן יש לחשב את המעשרות בדקדוק ממש ולתת לא פחות ולא יותר כמבואר בכנסת הגדולה בסי' רמט, וכ"כ בפתחי תשובה שם בשם החוות יאיר סי' רכד, שאדם המעשר יותר מכדי חובתו מחסר ממצוה זו, שכן חובת ההפרשה היא בדקדוק, אלא שבשם המשנת חכמים שם הביא שחלק עליו בזה, וכ"כ בשבט הלוי ח"ה סי' קלג שמי שמתקשה לאמוד בדיוק את רווחיו יתן לפי אומדן עד שיצא הספק מליבו וידע שנתן מספיק. וכמדומה שכך נוהגים העולם.