מזיגת הכוס במים בזמנינו

בס"ד
שלום רב !
תודה על התשובות הקודמות .
האם יש צורך במזיגת הכוס , כאשר מקדשים בתירוש ,או במיץ ענבים ?

תשובה:

שלום רב

בזמנינו כלל לא מוזגים את הכוס במים, גם לא כשמקדשים ביין, היות והיינות שלנו חלשים יותר מבעבר והמזיגה במים אינה משביחה אותם אלא להיפך, מגרעת מחשיבותם. בימים עברו יין חי – שאינו מזוג לא היה ראוי כמעט לשתייה. מי שקשה לו לשתות כמות רבה של יין ואינו מעוניין לקדש על מיץ ענבים, רשאי למזוג יין במיץ ענבים, אך לא במים. אכן, גם בזמנינו אם הרוב יין ניתן לברך עליו בורא פרי הגפן, ויש שהקילו בזה לאשכנזים גם כשרק רבע הוא יין [אך כדי לערב בשעת הדחק צריך לדעת שלא ערבו בו מים ביקב…].

מקורות:

ראה אליה רבה סי' רד ס"ק ו שאפילו ברוב יין החמיר שלא לברך הגפן ביינות שלנו, אולם בפרי מגדים שם א"א ס"ק טו ומקור חיים לחוות יאיר שם סעי' ה ועוד רבים סברו שביינות שלנו יש ללכת לפי הרוב. דעת הגרי"ש אלישיב, שאם מערבים מים במיץ ענבים ברכתו שהכל. אולם רבים חולקים עליו גם בזה.