פירות שביעית מופקרים מאליהם או רק על ידי הבעלים?

שאלה תאורטית
אם אני נכנס לגינה/שדה של אדם חילוני שלא יודע מה זה שמיטה וכמובן אינו יודע שהפרות/ירקות הם הפקר ולוקח, האם יש בזה חילול השם?

תשובה:

שלום רב

הנושא של חילול ה' אינו רלוונטי, אם אכן מותר לקחת מהפירות אין בעיה של חילול ה'. אלא שבעיקר הדין האם הפירות מופקרים מעצמם או רק על ידי הפקרתו של הבעלים נחלקו הדעות כמובא במנחת חינוך מצוה פד: המבי"ט בח"א סי' יא והמהרי"ט ח"א סי' מג סבורים ששביעית היא "אפקעתא דמלכא", כלומר הם מופקרים מאליהם בציוויו של הקב"ה – מלכו של עולם. אולם הבית יוסף בספרו אבקת רוכל סי' כד סבר ששביעית היא אפקעתא דגברא, כלומר זוהי מצוה המוטלת על הבעלים להפקיר, אך אם לא הפקיר הם עדיין בבעלותו. וע"ע פאת השולחן סי' כג אות כט שדן במחלוקת זו, וראה חזון איש סי' יט וכ שהאריך בראיות לשיטת המבי"ט.