חייב כסף מלפני 7 שנים ואינו משיג אותו

שלום,

נזכרתי שאני חייב להחזיר לאדם סכום כסף (לא קטן) ועברו בערך 7 שנים מאז. ניסיתי לחפש אותו ע"י כל האמצעים. לפני 7 שנים היה גר בבני ברק. היום אין לי מושג איפה הוא והכסף שאני חייב לו מלפני 7 שנים עוד אצלי. אני לא מוצא אותו ואינני חושב או מאמין שאמצא. שאלתי רב בכולל והוא אמר לתת את כל הסכום לבית דין שיתנו לחסדים. האם יש אמת בדבריו? למצוא אותו זה יהיה נס. אינני יודע איך לנהוג. אשמח לתשובה ברורה. תודה.

תשובה:

שלום רב,

אינך צריך לעשות דבר. אתה יכול להשתמש עם הכסף ואם אי פעם תמצא אותו תחזיר לו.

במקרה שהחוב הוא מגזל או גניבה, יש לתת סכום זה למקום שיש סיכוי גדול ביותר שהנגזל יהנה ממנו קצת. כגון: לכותל המערבי, יד שרה, עזר מציון או עזרה למרפא.

מקורות:

לא מצאנו שיהיה חיוב לעשות צרכי רבים רק בגזל (עיין שו"ע חו"מ סי' שסו סעיף ב. המעשה בגמ' ביצה דף כט ע"א הוא ממידת חסידות). בנוסף לכך, אם התובע יודע את זהות הנתבע והוא לא תובע הרי זה כהוכחה על מחילה. עיין ש"ך חו"מ סי' רלב סק"ב. בנוסף לכך, דעת הקצות בסי' קד סק"ב שמצוות פירעון חוב הוא רק כאשר ההוא תובע.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לכב הרב.
    א.אם הבחור יודע את שם הפרטי ושם משפחה ניתן לאתרו במאגר נתונים .
    יש דיסק כזה ואתה יכול להגיע כמעט לכל אדם עפי שם פרטי ומשפחה ואם יש ת.ז בכלל אין בעיה.

    ב.שמעתי פעם תשובה ברמת הנהגה לשאלת הנ דון.
    התשובה כי יש למשל להשתתף בכסף זה גם אם הוא חלקי לבניית שרותים לכלל הציבור.

    או כל קרן או שרותים שהקבל הרחב יהנה ממנו ולאורך זמן.
    אפילו גמח .

    היש בתשובה משהו נכון

  2. א. השימוש בתוכנה הוא בניגוד לחוק.
    ב. עדיף לשירותים של הכותל המערבי שכמעט כל יהודי נזקק להשתמש בו.