ברכה על מזון ללא גלוטן

ראיתי באחד הספרים שמביא שכל המוצרים המיוצרים מקמח ללא גלוטן כגון לחם לחמניה בייגלה ועוד ברכתם שהכל ונפשות (אולי בגלל שאינם משביעים) האם זה נכון ?וא"כ נמצא שא"א לצאת בהם יד"ח סעודה, וכן בפסח א"א לצאת יד"ח במצות כאלו ?

תשובה:

שלום רב

הנושא איננו הגלוטן אלא החיטה. בדרך כלל מוצרים ללא גלוטן הם כאלו שאינם עשויים מחמשת מיני דגן, אלא מקמח תירס או קמח תפוחי אדמה, וזאת הסיבה שברכתם שהכל ונפשות, וממילא גם לא יוצאים בהם ידי חובה בפסח, אולם המצות המיוחדות הנעשות משיבולת שועל מסוג מסויים שהוא ללא גלוטן, ניתן לצאת בהן ידי חובה בפסח, וברכתן המוציא וברכת המזון כשאר לחם, שהרי הן עשויות מחמשת מיני דגן.

לגבי חיטה שהוציאו ממנה את הגלוטן [שלענין ברכות הנהנין ודאי דינה כלחם לכל דבר] האם ניתן לצאת בה ידי חובה בפסח, ראה בהרחבה כאן.