הדלקת נרות חנוכה מאוחר בלילה

שלום וברכה,
אדם שהגיע לביתו מאוחר אחרי חצות ובני ביתו ישנים ועדיין הוא לא הדליק נרות חנוכה האם הוא יכול לברך ולהדליק נרות חנוכה כשהם ישנים?

תשובה:

שלום רב

הטוב ביותר אם הוא יכול להעיר את בני ביתו או חלקם ולהדליק בפניהם, אם זה לא ניתן הוא כמובן מחוייב להדליק גם כשאר הם ישנים. המצוה בדיעבד מתקיימת עד עלות השחר, אלא שאם הוא גר במקום שבשעה זו כבר אין עוברים ושבים כלל ההדלקה באופן זה תתבצע ללא ברכה, לכן חשוב מאוד לנסות שיסכימו להתעורר לראות ההדלקה.

אגב באופן כזה ראוי לעשות את אחד מבני הבית לעשות שליח להדלקה בזמנה, ובעל הבית ישתדל לשמוע את הברכות במקום שהוא נמצא.

מקורות:

שו"ע ומשנה ברורה סי' תרעב סעי' ב.