מנוח שהשאיר בן יחיד ואלמנה מנישואין אזרחיים

בעלי בן יחיד. לאחר שאימו ז"ל נפטרה נישא אביו בשנית בנישואין אזרחיים. חמי ז"ל השאיר צוואה שמיטיבה אתנו אך בעיקר עם אלמנתו (בהיותה צעירה ממנו ב-17 שנים הוקסם וכנראה סבר שיש לפצותה על כך).
מה לגבי כספים ורכוש שאינם רשומים בצוואה? למשל חשבון משותף של המנוח עם אלמנתו? האם מגיע חלק לבנו היחיד וכמה? האם ילדיה יכולים לטעון לחלק בירושה (למרות שהם מבוגרים ולא גרו איתם).

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מדין תורה, כל מה שהיה בבעלות המנוח ולא רשום בצוואה, הבן יורש. ילדי האלמנה אינם יורשים אלא מה שהאלמנה קיבלה בצוואה, או מה שמלכתחילה היה שלה.

לגבי חשבונות בנק, יש אומרים שחוק המדינה קובע אף לגבי הכסף של הבעל. בנוסף לכך, הכסף שהאלמנה הרוויחה מעבודתה הוא שלה, מאחר ולא הייתה נשואה כדת משה וישראל.

מקורות:

לעניין חשבונות בנק עיין קובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 424.