מטבעות ישנות של צדקה שהצטברו אצל הגבאי

בהיותי גבאי של קופת צדקה, הצטברו אצלי מטבעות לא שימושיות (גם מהארץ וגם מחו"ל) שלא יכולתי להפקיד בבנק (או שהיו ישנות או עם ערך נמוך) האם הם שייכות לצדקה וצריך להמשיך ולשמור אותם? או שמותר לתת לילדים לשחק בהם? או סתם לזרוק אותם?יכול להיות שבמקום מסוים יש מי שמוכן לקנות אותם השאלה עד כמה אני צריך לטרוח ולחפש. בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

מטבעות אלו שייכות לצדקה. אמנם אין לך חיוב לטרוח להפוך אותן לשימושיות. שכן מותר לך לקחת שכר על הטירחה, כמובאר בשו"ת חת"ס (חו"מ סי' ס', וראה שו"ת שבט הלוי ח"א סי' קכב). ואם כך, ודאי שאין זה שווה לצדקה שאתה תקח שכר כדי להניח להם שווה ערך פחות מהשכר. בדומה לזה צינו בהשבת אבידה, שאם העלות של הצלת הממון שווה יותר מהממון עצמו, ודאי אין לו חיוב לעשות כן.

אולם לכאורה אינך יכול לתת אותן לילדים לשחק בהן, שהרי הם מעות צדקה, ועליך להמשיך להחזיק אותם עבור הצדקה.

אפשרות נוספת היא, שאם אתה מעריך שמטבעות אלו שוות סכום מסויים, אתה יכול לתת כנגדן כסף לצדקה, שכן ודאי לצדקה זה שווה.