האם ניתן להזיק לשני ללא שמגיע לו להנזק?

שאלה
האם מישהו יכול למנוע בעין הרע ממישהו לקבל משהו שמגיע לו משמיים גם ממתנת חינם או משהו שמגיע לו מעיקר הדין

תשובה:

גדולי הדורות דנו בהרחבה, האם אדם יכול להזיק לחברו ללא שאותו אדם נגזר עליו להנזק. ההבנה המקובלת היא שאדם לא יכול לגרום צער לשני יותר מכפי שמגיע לו, אלא שכאשר אדם מצוי תחת סכנה וזקוק לישועה הוא נצרך לזכויות רבות יותר כדי להנצל, ולכן, אם אדם בוחר להרוג את השני, ברור שאילולי שמגיע לו למות לא היה מצליח להורגו, אולם אין זה מחייב שכך היה קורה גם אילו לא בחר הרוצח בדרך הרעה הזו, אלא שלאחר שבחר בה לא היה הנרצח זכאי לנס שיצילו מהמוות.

כך הוא גם לגבי עין הרע, אדם שלא מגיע לו כל עונש, אף אחד לא יוכל להזיקו, אבל אדם שי לו מה לכפר… יתכן שאילו לא יתנו בו עין הרע לא ינזק, אבל כדי להנצל מעין הרע הוא זקוק לזכויות נוספות שאין לו, וכך עלול הוא לבוא לידי נזק.

באופן כללי אף שעין הרע זו מציאות קיימת, ניזוק בכך בעיקר אדם החושש מכך, עדיף שלא לעסוק בזה ולא לחשוש, ובעז"ה נדע רק טוב.