מדוע אין ניסים גלויים בימינו?

שלום כבוד הרב,
1. מדוע העולם בימינו לא מונהג עם ניסים גלויים ולמה צריך בכלל השתדלות (הרי גם ללא השתדלות נקבל מה שצריך מהשם) ?
2. מדוע השם בהסתר מפנינו ולא נגלה אלינו באיזו שהיא דרך כמו בדור המדבר (וזו גם תהיה תשובה לכל הכופרים למיניהם) ?
3. מה תעזור לנו השתדלות (בכל תחום שהוא) אם ממילא הכל נגזר מראש ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

המצב הטבעי של העולם הזה הוא שהכל מסתתר בטבע כביכול ואין ניסים גלויים, משום שתכלית הקיום שלנו הוא הבחירה בין טוב לרע, הבחירה אם להאמין ולגלות את ה' בתוך ההסתר, אם יהיו ניסים גלויים בעצם תשלל מאיתנו הבחירה ושוב אין טעם ותכלית לכל הקיום שלנו. לכן, בורא עולם יצר מציאות שאדם לא יוכל בדרך כלל להתפרנס בלי השתדלות מצידו וכן בעניני בריאות וכל דבר אחר.

ההשתדלות עוזרת לקבל את מה שנגזר שנקבל באמצעותה…

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. דור המדבר כלשון חז"ל היה בית אולפנא, כלומר, שם היה צורך להשריש את אמונת ישראל לדורות, ולכן הם היו צריכים לראות דוקא ניסים עצומים במשך ארבעים שנה בכל פרט בחייהם כדי שלדורות עולם נוכל לבסס על כך את האמונה שלנו, ואכן הבחירה שלהם היתה ברובד אחר לגמרי.

  2. התלבטתי כשכתבתי אם להרחיב… הרי ברור שלכל אדם יש בחירה, וגם ראינו בדור המדבר שחטאו בעגל ועוד, כוונתי ברובד אחר, שלא היה להם שום נסיון וספק בעצם האמונה במציאות ה' והשגחתו וכו', אלא באופן העבודה אליו, כפי שהרמב"ן האריך לבאר את חטא העגל ואת חטא נדב ואביהו, האם יש מקום ליצירת אמצעי בלא ציווי ה' או לא. אבל תכלית העולם שהיא גילוי כבוד ה', אכן זכו לה בלי בחירה.