תערובת מיץ של עשר פירות עם מיץ ענבים סתם יינם

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א.
יש לנו בחו"ל קופסאות של ליטר מיץ מעשר פירות שונים וכתוב על הקופסה שיש 40 אחוז של מיים ומשמע 60 אחוז של פירות ובתוכם יש ענבים ומסתמא שהם 6 אחוזים כלפי הליטר. וראיתי בפרט בדברי מרן השו"ע והרמ"א בסימן קי"ד סעיף ד': "כל אלו המשקים וכן החומץ של שכר אסור לקנותו מהם אם דמיהם יקרים מדמי היין שאנו חוששים שמא עירב בהן יין (עד שאין ס' לבטלו) וכו' ". (מדובר שם בסתם יינם ) ובקיצור רואים גם שם שיש מחלוקת הש"ך והט"ז (ולא רק) אם סתם יינם מתבטל בשאר משקין בס' או בשש. ובכף החיים על המקום (גם ערוך השלחן באות יג ובאות טז משנה הלכות חלק י' סימן קט וחלק ה' סימן ק"ה ועוד) בסימן קיד באות כב) הביא מחלוקת זו ומשמע מדבריו שאפילו לדעת הש"ך שהחמיר בשאר משקין, היה מתיר למרות זאת ביין של זמנינו שהם חלשים. והיתה לי שאלה האם יש כאן כ"ש שזה מותר במיץ ענבים (של סתם יינם) של הדוגמא שלנו שהוא רק 6 אחוז, שנשתנה טעמו ואין שום זכר ממנו אם היינו טועמים וגם לא משביח והמיץ ענבים מתבטל בשש בשאר פרות אפילו לדעת הש"ך? (וראיתי חוץ מזה בכמה מקומות בתשובות שבביטול ביד הא"י מותר לקנות לכתחילה). תודה רבה כבוד הרבנים. שנה טובה ומתוקה.

תשובה:

שלום רב

אכן המיקל לסמוך בענין זה על דברי המגן אברהם והט"ז יש לו אילן גדול להתלות עליו, אבל שני פיקפוקים יש לי בענין זה, ראשית עדיין דברי הרמ"א בשם המרדכי שרירים וקיימים, וכי בשביל מיץ כזה שאינו צורך גדול כל כך נבטל דבריו מכל וכל? שנית, איני בטוח כמה ענבים אכן יש באותו משקה, כדאי לבדוק זאת.

בהצלחה