האם יש ענין להניח תפילין של ר"ת אפילו יום אחד?

האם מותר להניח תפילין דר"ת באופן חד פעמי למי שלא מניחם באופן קבוע?
ומה הדין לנער אחר בר מצוה הרוצה להניח ר"ת?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

מותר זה לא השאלה. אלא השאלה האם עדיין יש ענין בזה.

בספר דרך שיחה (תשובות שנאמרו ע"י הגאון ר' חיים קנייבסקי לתלמידו ר' אליהו מן) פרשת ואתחנן, הובא כי הגר"ח סיפר שמיום שאביו מרן הקהילות יעקב קיבל במתנה תפילין של ר"ת היה מניחם בכל יום רגע אחד. ותפילין אלו הם בירושה אצלו. ורק פעם אחת הניח אותם. ואמר כי החפץ חיים אמר שבבואו לעולם האמת יפגוש את ר"ת שישאל אותו "מדוע לא הנחת את התפילין שלי?", לכן פעם אחת הוא הניח אותן.

אולם בשם הגר"א ידוע, כי תלמידו הגדול הגר"ח ואלזי'ן שאל אותו אולי כדאי להניח מעט גם תפילין של ר"ת? והגר"א השיב לו כי אם יש לך עוד זמן להניח תפילין, עדיף שכבר תניח עוד את של רש"י.

ולגבי נער בר מצווה, יש בזה מנהגים שונים. נדמה לי שפעם ראיתי בספרו של המנחת אלעזר (אות חיים ושלום), שכתב שנער בר מצווה לא יניח של ר"ת מפני הקדושה הרבה שיש בזה. אבל יתכן שאני טועה, וזה היה בספר אחר.