עובדת הוראה שפוטרה, אם זכאית למשכורת בחופש

האם אחרי שנה אחת של עבודת הוראה מגיע לי גם תשלום משכורת על חודש אוגוסט שבו מתקיימת חופשה למרות שפוטרתי לקראת שנת הלימודים הבאה?

תשובה:

שלום רב,

אם לא הותנה אחרת ואין במוסד נוהל קבוע בעניין, המוסד חייב לשלם משכורת על חודש אוגוסט.

מוסד מוכר שאינו רשמי חייב לשלם על החופש, גם אם הותנה במפורש אחרת, וכפי שהתחייבו למשרד החינוך. לגבי מוסדות מתוקצבים אחרים לא ידוע לי.

מקורות:

לפי תנאי השכר של משרד החינוך גם מורה שעבד חודשיים אחרונים בלבד זכאי למשכורת בחופשת הקיץ. רוב המוסדות מחויבים על פי דין לשלם לעובדים לפי תנאי השכר שבבתי הספר הממשלתיים (עיין כאן). גם מאלו שאינם חייבים, כמדומני שמקובל לשלם, ואפילו לעובד שעבד חלק מהשנה משלמים חלק יחסי. כך שניתן לקבוע שכך הוא מנהג המדינה.

ישנם מוסדות אשר אימצו נוהג לפטר את המורות בסוף השנה ושולחים אותן לקבל דמי אבטלה ובשנה החדשה מקבלים אותן בחזרה. מדובר במנהג גרוע ביותר ולא מוצדק לפי כל אמת מידה, ובוודאי שאין במנהג גרוע זה לשנות את מנהג המדינה. אבל, במוסד הנוהג כך, לפי הדין, מנהג זה גובר לגבי מוסד זה על מנהג המדינה. עיין שו"ת אגרות משה חו"מ ח"א סי' עו.