ישיבה הזמינה קעמפ וביטלה בהוראת מועצת גדולי התורה

בסד
שלום,
מה הדין למבטל חופשה, ששילם מקדמה לפני כחודש. מדובר בסכום לא מבוטל, לבין הזמנים, קבוצה שאמורה להתארח ל 3 לילות מבטלת בעקבות החלטת מועצת גדולי התורה לביטול בין הזמנים. מדגיש כי היו עשרות בקשות לתאריכים הנל שנידחו כי התחייבנו. כ"כ הושקעו כספים רבים. לאירוח לתקופה הזו ובהסתמך על מחויבות האורחים.
תודה.

תשובה:

שלום רב,

את המקדמה אינכם חייבים להחזיר. אבל את יתרת החוב אינכם יכולים לתבוע.

מקורות:

תשלום מקדמה מהוה קנין גמור, גם מצד קנין כסף וגם מצד המנהג (סיטומתא).

הוראת גדולי הדור נחשבת כאונס גמור כלפי המזמינים (גם משום שהבחורים בין כך יסרבו להשתתף בניגוד להוראת רבותיהם). נחלקו הפוסקים אם שוכר חייב לשלם במקרה שנאנס ומספק לא ניתן להוציא ממון ולא לחייב להחזיר את המקדמה. עיין רמ"א חו"מ סי' שלד סעיף א ובנו"כ שם ועיין עוד בקובץ עומקא דדינא ח"א עמוד קנו.

בהזמנת חופשה יש לפעמים גם חלק של הזמנת אוכל, אולם אף בשכירות פועלים יש סוברים שאם הקדימו את השכר, אין חיוב להחזיר במקום אונס. עיין עלון המשפט גליון 19 עמודים ג-ד.

טענת הנזק שנגרמה, איננה טענה כלל במקרה שהביטול נובע מחמת אונס ובודאי שלא בכוונה להזיק.