משקיע בעסק ומקבל רווחים קבועים

נשאלתי על ידי מאן דהו, שהוא חלפן כספים, אשר התבקש על ידי חברו להשקיע אצלו כסף, כאשר על כל 1000 שקלים לדוגמא, הוא מקבל אחוזים קבועים, אותו אחד אמר לו לא ייכפת לך מה אני עושה עם הכסף, אתה מקבל את שלך. כעת נשאלת השאלה לאור חששו האם זה ריבית או זה נקרא כמו השקעה המניבה פירות. כמובן אם יש בזה חשש כל שהוא לטענתו הוא מפסיק מיד בזה.

תשובה:

שלום רב,

מדובר בריבית גמורה מן התורה. יש להחזיר את כל הריביות שהוא קיבל עד היום ומעתה להתעסק על פי היתר עיסקא. בהיתר עיסקא אין הבטחה גמורה על רווחים קבועים, אלא שאם המקבל רוצה להיפטר משבועה והצגת חשבונות עליו לשלם את האחוזים הקבועים.

נוסח היתר עיסקא ניתן להוריד מכאן. יש צורך לקבל קניין שהמשקיע או אדם אחר ייתן חפץ או בגד למקבל ובזה הוא יתחייב ויקנה למשקיע בהתאם להיתר עיסקא.

מקורות:

יש לעשות קניין בפועל ולא להסתמך על הודאה שהיה קניין להפקיע איסור ריבית כמבואר בט"ז יו"ד סי' קעג סק"ט.