חשיבות אמירת אמן יהא שמיה רבא

שאלה:

שלום, אני בן 24, שאני שומע קדיש בית הכנסת ביום שישי

מה אני צריך להגיד

כי השבוע גליתי שיש כאלה שאומרים רק חלק מהמילים
ואני לא יודע עד איפה צריך לקרוא כי לפי דעתי אני קורא יותר
אני ספרדי סבא וסבתא מעיראק

תשובה:

שלום רב,

יש בזה כמה מנהגים, האשכנזים אומרים אמן יהא שמיה רבה מבורך לעולם ולעולמי עלמיא. יש אשכנזים שמוסיפים עוד מילה אחת "יתברך". ואילו הספרדים אומרים הלאה עד דאמירן בעלמא.

שים לב, ידידי, זה לא רק ביום שישי, זה כל יום למעלה מעשר פעמים! כל פעם שאומרים קדיש.

בגמרא בברכות מובא על החשיבות של אמירת אמן יהא שמיה רבה וכו':  "בשעה שישראל נכנסין לבתי כנסיות ולבתי מדרשות ועונין יהא שמיה הגדול מבורך הקדוש ברוך הוא מנענע ראשו ואומר: אשרי המלך שמקלסין אותו בביתו כך, מה לו לאב שהגלה את בניו, ואוי להם לבנים שגלו מעל שולחן אביהם". וראה עוד במסכת שבת (קיט,א) "אמר רבי יהושע בן לוי: כל העונה אמן יהא שמיה רבא מברך בכל כחו – קורעין לו גזר דינו". ופירש שם רש"י: בכל כחו – בכל כוונתו.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. שלום עלכם בקדיש אצל התמנים אומרים אמן … עד לעולמי עולמיא. יתברך . והחזן חוזר אחרים עד יתברך ואז כל הקהל עונים אמן. השאלה אים אני אומר אמן יהא שמא רבא… בריכוז ולאט והחזן סים כבר יתברך האים לענות אמן או להמשיך את שאר יהא שמיא רבא וכו..
    בְּעָלְמָא דִּי בְרָא, כִרְעוּתֵהּ. וְיַמְלִיךְ מַלְכוּתֵהּ, וְיַצְמַח פֻּרְקָנֵה, וִיקָרֵב מְשִׁיחֵהּ, וְיִפְרוֹק עַמֵיהּ. בְּחַיֵּיכוֹן וּבְיוֹמֵיכוֹן וּבְחַיֵּי דְכָל-בֵּית יִשְׂרָאֵל, בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב, וְאִמְרוּ אָמֵן.
    [אמן יְהֵא שְׁמֵיהּ רַבָּא מְבָרַךְ, לְעָלַם לְעָלְמֵי עָלְמַיָּא]

    יְהֵא שְׁמֵיהּ רַבָּא מְבָרַךְ, לְעָלַם לְעָלְמֵי עָלְמַיָּא יִתְבָּרַךְ .אמן