מעשר כספים לבן משפחה גוי

כבוד הרב שלום אני נמצאת בתהליך גיור ושאלתי קודם אם אני יכולה לתת מעשרות הדבר נענה בחיוב עכשיו קראתי באיזה מקום כי ניתן לתת מעשר למשפחתך במידה והם זקוקים לזה , חודשיים אחרונים נתתי כספים מהמשכורת שלי לאימי כי כרגע נמצאת במצב כלכלי קשה , האם זה נחשב כמעשר ? ובמידה וכן איזו תפילה קוראים לפני מתן המעשר ?

תשובה:

שבוע טוב.

א. כל עוד את בתהליך גיור, בהחלט את יכולה לתת את כספי המעשר לאמא שלך. ואפילו לאחר הגיור, שבעצם אמא שלך גויה, ואת יהודיה, והכלל הוא גר – כקטן שנולד, כלומר, קרובי משפחתו לא נחשבים לקרוביו. בכל זאת ניתן לתת לה צדקה מפני "דרכי שלום". וצדקה זו לכאורה יכולה להחשב גם ממעשר כספים. וראה במקורות.

ב. אין כל תפילה מיוחדת בשעה שנותנים מעשר כספים או צדקה.

מקורות:

ראה גיטין סא,א מפרנסים עניי נכרים עם עניי ישראל. וראה בש"ך (יו"ד סי' רנא סק"ב) שפסק שניתן לתת להם צדקה, ומה שאמרו "עם עניי ישראל" זה לאו דוקא כשיש שם ישראל. ומשמע שזה מועיל גם למעשר כספים, שהרי כתוב "מפרנסים" כלומר, מתוך הקופה של העניים. למרות שזה בעקיפין גם בא על חשבון עני אחר. אולם שמעתי בשם הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט"א שאי אפשר להחשיב צדקה לגוי ממעשר כספים.