הכשרת תנורים לפסח – המשך

ברשותכם עוד שאלה כהמשך לשאלת הכשר תנור.

מדוע אינו לכתחילה במקום להצריך ליבון חמור לצאת יד"ח כל הדיעות נגרום לתנור לבלוע אקונומיקה בחום הכי גבוה (וכ"כ נמרח כך על כל דפנותיו) ואז יפסל הבלוע מאכילת כלב דכעת עדין החמץ לא איסור וכשיפלוט אח"כ יפלוט דבר הפסול מאכילת כלב ??

תשובה:

שלום רב.

בנוגע ליחס לבליעות הכלל הוא שאנו לא יודעים כמה טעם נפלט בכל פעם ואיזה מהטעמים הבלועים נפלטים, ולכן אנחנו מחמירים תמיד עד הקצה. משום כך, גם אם לאחר שנבלע האיסור בישלת שם הרבה פעמים עדיין אתה חושש לאותה בליעה כמו בפעם הראשונה ולא מתייחסים כלל לכך שהטעם נפלט כבר בכל אותם בישולים. כמו כן, שיעור הבליעה הוא כגודל הכלי כולו, אף שברור לנו שהכלי אינו יכול לספוג כל כך הרבה טעם שהרי הברזל עצמו גם לוקח מקום… והכל הרחקה שקבעו חכמים מחמת חוסר הידיעה בנושא.

כמו כן, לכתחילה אסור לבשל גם כשהטעם הבלוע הוא פגום רק לענין לאסור את התבשיל בדיעבד נאמרו חילוקים כעין אלו.