תיקון בעיית נזילת מי גשמים ממרפסת בתוספת בניה

השכן מלמטה בנה הרחבה לחדר שבדירתו. אני השכן מלמעלה שילמתי לו עבור כך שאוכל להשתמש בהרחבה כמרפסת. הרחבת החדר היא חלק מתוספת בניה רחבה יותר שבחלקה גם אני בניתי ובחלקה אני משתמש כמרפסת.
א. מי חייב לשאת בעלות האיטום של הבניה המורחבת שמשמשת אצלי כמרפסת?
ב. השכן שמלמטה סרב לשלם על האיטום למרות שהתחייב לכך בכתב בחוזה ההרחבה. כעת כשיש נזילות הוא דורש ממני לתקנן.
שאלתי: מי צריך לשאת בעלויות תיקון הנזילה מהמרפסת.
אציין שבניתי גגון למרפסת על חשבוני אולם השכן טוען שעדין יש נזילות של מי גשמים שם.
תודה

תשובה:

שלום רב,

א. מלכתחילה השכן התחתון היה חייב לשלם על האיטום, כל שכן כאשר היה הסכם כזה.

ב. אם מדובר בליקוי בניה, דהיינו שהאיטום לא היה מושלם מלכתחילה, השכן התחתון חייב לשלם. אם אירע קלקול לאחר מכן, אתה (השכן העליון) חייב לשלם.

מקורות:

מעיקר הדין חיוב האיטום הוא התחתון, שהוא זה אשר זקוק לכך. עיין עלון המשפט גליון 17 עמוד ד. כל שכן כאשר התחתון בין כך בנה והיה חייב לעשות איטום לעצמו והעליון עשה מרפסת על תקרה בנויה. גם לאחר הבניה אם יש האיטום לקוי ויש צורך בתיקון, החיוב הוא על התחתון, מאחר שלא עשה את המוטל עליו. אבל לגבי התיקונים שלאחר הבניה, המנהג בבית משותף על פי התקנון המצוי סעיף 3 שהחיוב הוא על העליון, מסתבר שגם בהרחבות יש להחיל את המנהג שהחיוב הוא על בעל המרפסת.