הפרשת תרומות ומעשרות בסחורה שיוצאת לחו"ל

מה שמגיע מאה"ק לחו"ל ונמכר בחנויות של הגויים האם חייב בתרו"מ או לא.
והאם טבל כזה בכוחו לאסור את הכלים אם נתבשל בהם בעודו בטבלו

תשובה:

שלום רב,

אמנם דעת הב"ח (יו"ד סי' שלא) בדעת הרמב"ם (תרומות פרק א' הלכה כב) כי כל מה שיוצא לחו"ל אינו חייב בתרומות ומעשרות, ועליו סומכים ברבנות שלא להפריש מהסחורה שיוצאת לחו"ל, אולם זה רק בגלל שזה יוצא לשווקים של הגויים. אבל למעשה, זה דעת יחיד ואין סומכים ע"ז לדינא. לכן טבל כזה חייב בהפרשה. אולם, טבל לדעת רוב הפוסקים אינו אוסר את הכלים, כיון שאינו נחשב לבליעת איסור שהרי תמיד ניתן לתקנו על ידי הפרשה. משום כך, לאחר 24 שעות שכבר נעשה טעם פגום אין ענין אפילו להפריש עליו לדעות אלו. כמבואר בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' סב.