מי שלא הניח תפילין ביום האם יניח בין השמשות?

שלום הרב אני שחכתי להניח תפילין היום ונזכרתי שהתחיל להחשיך אז נכנסתי לאיטרנט ובדקתי מתי השקיע השקיע היתה ב17:47 ואז התחלתי להניח במהירות וכשההיתי בתפילין של הראש היה 17:47 הספקתי להניח או לא

עוד שאלה שהנחתי את התפילין אז אמרתי רק וידבר וקריאת שמע זה בסדר

תשובה:

שלום רב.

אני משתתף איתך בצערך, לבטח היתה לך עגמת נפש מרובה, שהרי להחמיץ הנחת תפילין כהלכתה יום אחד זה הפסד גדול מאוד.

לעצם הענין נהגת כהלכה, אדם שנזכר בין השמשות [לאחר השקיעה ולפני צאת הכוכבים] שלא הניח תפילין חייב להניח אך ללא ברכה. יתכן שהספקת להניח עוד לפני השקיעה [תלוי עד כמה השעון שלך מכוון ועד כמה הלוח שהסתכלת בו מדוייק…], ואז ודאי זכית. חשוב לדעת, שלענין קיום המצוות הקיימות ביום יש להקפיד להקדים מעט ולא להמתין עד לשקיעה ממש, כיון שיש כמה וכמה דינים ומחלוקות בקשר לקביעת זמנה [תלוי במקומות נמוכים וגבוהים וכמה פרטים נוספים].

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' ל ס"ק יז ובביאור הלכה שם ד"ה ויש.