ביאור הביטוי "שושנת יעקב"

מה זה שושנת יעקב ומה הקשר שאנו אומרים זאת בפורים?

תשובה:

עם ישראל בתקופת נס פורים נקרא "שושנת יעקב" על שם הכתוב "כשושנה בין החוחים דימיתיך רעיתי" הבא לבטא את קיומו של עם ישראל בין האומות בתוך חשכת הגלות. שכן בשונה מנס יציאת מצרים שהיה במובן של גאולה, או נס חנוכה שהיה בהיות ישראל יושבים על ארצם, נס פורים אירע בתוך הגלות בהיותם "עם מפוזר ומפורד בין העמים". הגילוי המיוחד שבנס פורים, הוא שגם כאשר נדמה לנו שהקב"ה מרוחק מאיתנו חלילה, הבית בחורבנו וישראל גולים, עדיין אנחנו זוכים להשגחת ה' המסתתרת באופן פלאי בתוך המהלכים הטבעיים כביכול.

מסיבה זו נקראים הם בפזמון זה יעקב שהוא שם המורה על קטנות וגלות, ולא ישראל שענינו "כי שרית עם אלוקים ותוכל".

מקורות:

על פי ימי הפורים לגר"ד כהן ראש ישיבת חברון מאמר ג.