השתתפות שכן בהוצאת הרחבה לאחר שהוא משתמש בה

בצעתי לפני מספר שנים תוספת לדירתי בהסכמת שכני שמתחתיי. כעת הוא רוצה להרחיב את דירתו ולהשתמש כקירוי בתוספת שאני בניתי. לטענתו, היות שלא דיברנו מראש על זה שיצטרך להשתתף בעת המימוש אינו צריך לשלם. (מה שהיה ברור לי שאפילו לא צריך לדבר על זה…) . וכן טוען, שהיה יכול לבנות תקרה בבנייה קלה שזולה יותר. האם צודק? האם בכלל היה יכול לבנות בנייה קלה ובכך למנוע ממני את ההרחבה? יישר כח

תשובה:

שלום רב,

הוא חייב לשלם לך מחצית מהוצאות התקרה.

מקורות:

לגבי עצם החיוב לשלם, עיין בשו"ת נודע ביהודה תנינא סי' כד (הובא בפתחי תשובה חו"מ סי' קע סק"א) שאם היה צפוי שהשני יצטרך להוצאה, אין סברא שכופין על מידת סדום. וכן על פי הנימוקי יוסף ב"ב דף ג ע"א שהחיוב הוא כיון שקנה את הכותל, ודאי שחייב להשתתף.

לגבי שיעור ההשתתפות עיין מה שכתב הגר"נ נוסבוים שליט"א בעלון המשפט גליון 27 עמוד ד שלפי הנמוקי יוסף חייבים להשתתף בהוצאות שהיו בפועל, גם אם ההנאה איננה בשיעור זה, ולפי המבואר בנתיבות סי' קנז סק"ז כן נפסק בשו"ע סעיף י שם. בנוסף לכך, השואל צודק שהשכן התחתון אינו רשאי לבנות בנייה קלה בבית משותף ולמנוע את השכן שמעליו לבנות.