העתקת דיסק שירים ישראלי בחו"ל, על דעת לקנות בהזדמנות

אחי יש לו בנגן שלו שיעורים מעניינים שעולים כסף לקנות בשוק [בצורה דיסקים והוא העבירם לנגן שלו], אני העתקתים לעצמי לנגן שלי.
האם מותר לי לשומעם?
האם לכתחילה היה מותר לי לעשות זה?
את"ל שאסור לשמוע – מה"ד אם אני מתכוין לקנותו [היינו הדיסקים] כאשר יזדמן לי להימצא בארץ ישראל ששם ניתן להשיגו?
ומה"ד כשאינני בטוח אם אני רוצה לקנותו ואני רוצה לשומעו כדי לבדוק אם אני אכן חושק לרוכשם?

כמו"כ יש לאחי דיסקים שלמים של נגינה על הנגן שלו ואני העתקתי ניגונים בודדים מהם – ואשאל כל השאלות דלעיל…

ייש"כ!

תשובה:

שלום רב,

אם תקנה את הדיסק בהזדמנות לאחר שהשירים ימצאו חן בעיניך, מותר לך להעתיק לכתחילה. אבל אם השירים אינם מוצאים חן, ראוי למחוק אותם.

באשר לשירים בודדים, שמעתי שיש אפשרות לרכוש בחנות גל-פז גם שירים בודדים.

מקורות:

לפי החוק במדינת ישראל יש מקום להתיר להעתיק דיסק של שירים לצורך שימוש אישי, ולכאורה אף ההלכה היא כן (עיין כאן). אינני יודע אם אף בקנדה (מקומו של השואל) החוק הוא כן, אבל אם בעל הזכויות הוא ישראלי, החוק במדינות אחרות אינן נותנות הגנה על פי אמנת ברן יותר מאשר החוק במדינת ישראל.

במקרה שמעתיקים כדי להימנע מלקנות, ודאי שאין זה הוגן למנוע מבעל הזכויות את הריווח המגיע לו, אבל במקרה שלאחר שהשיר ימצא חן יקנו את הדיסק, יוצא שבעל הזכויות רק ירוויח מהעתקה.