סילוק שולחן לענין היסח הדעת בברכות / ברכה על ביסלי בסעודה / ברכות הריח

1. האם לאחר הסרת מפה קודם ברהמ"ז מותר לברך על עוגה

2. האם ביסלי שאין דרך בנ"א לקבוע עליו סעודה כלל אפשר לברך לכתחילה בתוך סעודה הגם שאינו ממולא

3.מי בשם שמחלקים בביה"כ והא ממים שנתנו במים מעט מתמצית מי זהר האם מברכים עליהם ברכת הריח, ומה?

ישר כח

תשובה:

שלום רב.

א. גם לאחר הסרת המפה אין לברך על אכילת עוגה בורא מיני מזונות ובודאי לא ברכה אחרונה.

ב. יש לברך על ביסלי מזונות באמצע סעודה.

ג. מי בושם כאלו בדרך כלל עשויים מתמציות וחומרים כימיים ואין מברכים עליהם.

מקורות:

א. בס' וזאת הברכה עמ' 78 הביא שנחלקו פוסקי זמנינו אם סילוק השולחנות בחתונה לצורך הריקודים נחשב כסילוק שולחן שדינו כהיסח הדעת לחייב ברכה נוספת על מה שיאכל אחר כך, וכתב, שהואיל ודבר מצוי הוא שגם לאחר סילוק השולחן אוכלים מנה אחרונה או שותים קפה וכיוצא בזה סברו חלק מהפוסקים [הגרש"ז אויערבך ועוד] שאין כאן סילוק שולחן. כמו כן, דין סילוןק שולחן לדעת הרבה פוסקים אינו נוהג אלא לענין אכילת פירות לחייב ברכה אחרונה על אכילתם, ונחלקו בכך הפוסקים לגבי דייסת מזונות, אולם, לענין עוגה שהיא ספק פת [כיון שלא נאמרו בה שלושת התנאים של פת הבאה בכיסנין] הכל מודים שלא מועיל לגביה סילוק שולחן להחשב היסח הדעת, וכפי שכתב בשו"ת אור לציון פרק יב הל' יג.

ב. שו"ת אבני ישפה ח"ג סי' טז. וטעמו, משום שהוא מטוגן בשמן ואינו ספק פת. וכן כתב בשו"ת אור לציון פי"ב סעי' י, וטעמו, משום שאין עליו "תוריתא דנהמא" מחמת צורתו.

ג. ראה שמירת שבת כהלכתה פרק סא הערה לב.