מעשרות עץ לימון / מעשר משנה לשנה

עץ לימון שמוציא פעמיים בשנה פרי א. כיצד אני מעשר
ב. אים אני לא יודע איזה פרי שייך לאיזה ראש שנה של הפרות כיצד אני עושה
והרי למדנו שאין מעשרים משנה לשנה { מדובר על ראש השנה לפרי . ולא שנת א.ב.ד.ה. ג.ו} תבוא עלכם ברכה .

תשובה:

שלום רב,
א. בלימון יש ספק, האם דינו כאתרוג, ושנת המעשר נקבעת לפי זמן לקיטתו – לפני או אחרי ט"ו בשבט, או שדינו כשאר האילנות, שהקובע בהם הוא זמן החנטה. להלכה ראוי לחשוש לשתי השיטות, ובמקרה שהחנטה היתה לפני ט"ו בשבט, והלקיטה לאחריו, לעשר לחומרא גם מעשר עני וגם מעשר שני.
ב. אי אפשר לעשר פירות משנה על חברתה, ולכן אם יתכן שחלק מן הלימונים חנטו או נלקטו לפני ט"ו בשבט, וחלק לאחריו, אין ברירה אלא לעשר כל לימון לעצמו. אבל אם שתי הלקיטות והחנטות היו באותה שנה, מותר לעשר מפרי אחד על פירות אחרים.
מקורות:
א. חזון איש שביעית סי' ז' ס"'ק ט"ז.
ב. רמב"ם הל' תרומות פ"ה הי"א. תוספתא תרומות פ"ב ה"ה.