תענית בערב שבת

האם יש מקור לצום בערב שבת (זה דחוף) תודה

תשובה:

שלום רב.

בשולחן ערוך סי' רמט סעי' ג כתב, שדרך אני מעשה היה להתענות בערב שבת, כדי שיגיעו לשבת כשהם תאבים למאכל. אולם, במשנה ברורה שם הביא מדברי האחרונים, שאין דין זה אמור אלא באדם מעונג שאם יאכל ביום לא יוכל לאכול בלילה, אבל סתם אדם, אין לו להתענות בערב שבת כדי שלא יגיע לשבת כשהוא מעונה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרב המשיב,
    בעירנו ישנה אשה שחלתה זו הפעם השנייה במחלת הסרטן (רחמנא ליצלן) בעלה של האישה התייעץ הרב בצרי הי"ו שהמליץ לו שעשרה אנשים יקבלו על עצמם תענית לרפואתה. התענית נקבעה (לא על ידי הרב בצרי)לשישי הקרוב בעה"ה. ושאלותיי הם:
    1.האם נכון לצום בערב שבת ולהכנס לשבת בתענית?
    2.האם ניתן לקבל תענית במנחה גדולה ביום חמישי?
    תודה מראש

  2. לכתחילה אין להתענות ביום שישי כדי שלא יכנס לשבת כשהוא מעונה, כמבואר במשנה ברורה סי' רמט ס"ק יח. במקרה שמתענים ביום שישי חייבים לקבל תענית במנחה ביום חמישי, ואין הבדל מנחה גדולה או קטנה.